Twitter Facebook Linkedin
24 december 2020  -  Nieuws

Het jaar van de geltenopfok

VITO Zeugenprogramma - de volgende fase

In 2019 hebben we ons VITO Zeugenprogramma geïntroduceerd. Een belangrijk uitgangspunt om tot goede resultaten te komen is om de zeugen 150 dagen van de cyclus goed te voeren en dus specifiek per fase te kijken naar de behoefte van de zeug (zie afbeelding). Dit heeft onder meer geleid tot de succesvolle introducties van onder andere een Prelacto-, Conditieherstel- en 2e fase lacto-voer. Dit alles met een goede onderbouwing. Met uitgebreid praktijkonderzoek hebben we bewezen dat we 0,3 meer levend geboren biggen en +7,2 kg Totaal Toomgewicht kunnen bereiken en daarbij houden we de zeugen mooi op conditie. Om de cyclus rond te maken richten we ons in 2021 op de geltenopfok. Samen met onze zeugenhouders werken wij toe naar de ideale conditie van de opfokgelt!

Geltenopfokfase

Als je op een zeugenbedrijf kijkt naar de nabije toekomst, vormt de geltenopfokfase de belangrijkste fase. Al vanaf de zomer van 2018 zijn we op meerdere bedrijven metingen aan het verrichten (gewicht, spier- en spekdikte van gelten) en kijken we naar de relatie daarvan met productieresultaten van de 1e cyclus. Een goede start in cyclus 1 is direct te linken aan een zeug die in de volgende cycli op hoger niveau weet te produceren. Met andere woorden; hoe de gelt “aan de start komt”, is een belangrijke indicator voor de verdere levensproductie.

Opfokgelten in optimale conditie

Met al deze data hebben we goed in beeld gebracht wat de ideale conditie is van de opfokgelt als ze voor de eerste keer in de dekstal komt. Dit gekoppeld aan het juiste geltenopfokvoer-programma en voermanagement garandeert een mooie vooruitblik naar de toekomst. Hoe is de conditie van uw opfokgelten? En hoe houdt u de conditie en duurzaamheid van uw zeugen op peil? We bieden u vanaf begin 2021 graag een “gelten conditiescan” aan en brengen de resultaten volledig in beeld in ons nieuwe Zeugen Informatie Model (ZIM). Samen met onze zeugenhouders werken wij toe naar de ideale conditie van de opfokgelt!

Voor 2021 staan er diverse diverse thema's rondom de geltenopfok op de planning. Blijft u graag op de hoogte? Houd onze website, nieuwsbrief en Facebookpagina in de gaten voor meer informatie!