Twitter Facebook Linkedin

Vito zeugenprogramma

Kunnen we met de juiste voeding voor de zeug, de uniformiteit van de toom en vooral de vitaliteit van de geboren biggen verbeteren? Jazeker, maar dan dient u wel 150 dagen goed te voeren en voor alle stadia per cyclus van de zeug gericht te sturen op behoefte van specifieke nutriënten. Om dit te realiseren heeft Fransen Gerrits, vanuit nieuwe inzichten uit onderzoek, het Vito zeugenprogramma ontwikkeld.

Vitaliteit en totaal toomgewicht

Het Vito zeugenprogramma staat voor ‘Vitaliteit’ en ‘Totaal toomgewicht’. Beide pijlers richten zich op zowel de prestaties van de zeug als de big. Deze twee pijlers ondersteunen onze focus in zeugenvoeding: het aantal gespeende biggen bij de eigen zeug en het aantal afgeleverde kwaliteitsbiggen per zeug per jaar.

‘Vito’ … een zeugenprogramma vol wetenschap:

 • Bigvitaliteit
  • levend geboren +0,3 per worp*
  • werpproces 20 minuten vlotter*
  • +5% levensvatbare biggen*
 • Uniformiteit & kwaliteit van de volgende toom
 • Grootbrengend vermogen
  • totaal toomgewicht +7,2 kg*
 • Duurzaamheid van de zeug
  • 2,5% minder gewichtsverlies kraamperiode zeug*

Gezond de cyclus rond, vitale biggen laten geen geld liggen

Vito richt zich op de gehele cyclus van de zeug. Per fase wordt gekeken naar de behoefte van de zeug en hoe hier nutritioneel op gestuurd kan worden. Dit kan voerinhoudelijk, maar voerschema’s spelen hierbij natuurlijk ook een belangrijke rol.

Droomtoom met +7,2 kg totaal toomgewicht

Dromen zijn geen bedrog! Een uniforme, kwalitatieve volgende toom produceren is mogelijk maar daar gaat een hoop aan vooraf. Hoe sturen we op uniformiteit en kwaliteit van de volgende toom? Hoe zorgen we voor betere zuurstofvoorziening van de zeug, maar ook van de biggen tijdens het geboorteproces? Hoe verkorten we het geboorteproces? Hoe sturen we op negatieve energiebalans van de zeug? Alles gericht om uiteindelijk de bigvitaliteit te verbeteren.

Het aanbieden van een prelactovoer is één van de antwoorden op deze vragen. Praktijkonderzoek* wijst uit dat prelactovoer de bigvitaliteit sterk verbetert. Het aantal doodgeboren biggen daalt met 0,3 per worp, het totaal toomgewicht bij spenen is 7,2 kilo hoger en het werpproces verloopt gemiddeld 20 minuten vlotter.

* Praktijkonderzoek Fransen Gerrits 2017-2020


Geltenopfok

De opfok van kwalitatieve gelten is de basis voor het succes van uw varkenshouderij. Hoe de gelt “aan de start komt”, is een belangrijke indicator voor de verdere levensproductie. Sterke, gezonde gelten zijn de weg naar sterke, gezonde tomen. Bovendien zorgt een gedegen geltenopfok ervoor dat de zeug langer mee gaat en dat levert extra rendement op. Wat is de conditie van uw gelten? Lees hier meer.