Twitter Facebook Linkedin

Gelten

Geltenopfok

Onlangs stelde een varkenshouder ons de vraag: “Hoe kan het dat de tomen die mijn zeugen produceren iedere cyclus minder van kwaliteit worden?”. Het antwoord op deze vraag is niet in één zin te vangen. Dit is van veel factoren afhankelijk. Maar de basis ligt bij de geltenopfok. De opfok van kwalitatieve gelten is de basis voor het succes van uw varkenshouderij. 

Als je op een zeugenbedrijf kijkt naar de nabije toekomst, vormt de geltenopfokfase de belangrijkste fase. Al vanaf de zomer van 2018 zijn we op meerdere bedrijven metingen aan het verrichten (gewicht, spier- en spekdikte van gelten) en kijken we naar de relatie daarvan met productieresultaten van de vervolgcycli. Een goede start in cyclus 1 is direct te linken aan een zeug die in de volgende cycli op hoger niveau weet te produceren. Met andere woorden; hoe de gelt “aan de start komt”, is een belangrijke indicator voor de verdere levensproductie.

Webinar Van gelt naar geld

Jan van Haperen (Hoofd Nutritie bij Fransen Gerrits) en Kaat Goris (Technical Application Specialist bij Provimi) delen in het webinar "Van gelt naar geld" alle ins en outs over geltenopfok.

Conditiescan

Met de data uit onze onderzoeken hebben we goed in beeld gebracht wat de ideale conditie is van de opfokgelt als ze voor de eerste keer in de dekstal komt. Dit gekoppeld aan het juiste geltenopfokvoer-programma en voermanagement garandeert een mooie vooruitblik naar de toekomst. Hoe is de conditie van uw opfokgelten? En hoe houdt u de conditie en duurzaamheid van uw zeugen op peil? 

Middels de geltenconditiescan maken wij de conditie van uw gelten inzichtelijk. Wij berekenen vervolgens wat we moeten doen om uw gelten in de juiste conditie te brengen voor het voortbrengen van gezonde tomen, zonder afbreuk te doen aan de eigen conditie. Hierdoor gaat de zeug langer mee en dat levert extra rendement op. Samen werken we graag toe naar de ideale conditie van de opfokgelt:

  • Sterk beenwerk
  • Goed ontwikkelde geslachtsorganen
  • Juiste spier/spekverhouding
Door de geltenconditiescan van Fransen Gerrits draait mijn geltenopfok nu veel beter

Vito zeugenprogramma

Vito, wat staat voor vitaliteit en totaal toomgewicht, richt zich op de gehele cyclus van de zeug. Per fase wordt gekeken naar de behoefte van de zeug en hoe hier nutritioneel op gestuurd kan worden. 


Op de afbeelding hierboven staat de cyclus schematisch weergegeven en hierbij is te zien dat een gedegen geltenopfok voorafgaat aan gezonde cycli.

Meer lezen over geltenopfok?

Vraag aan!

Uw gelten ook in topconditie? Vraag nu onze geltenconditiescan aan! Na aanmelding nemen wij contact met u op voor het maken van een afspraak.

*
*
*