Twitter Facebook Linkedin

Gelten

De opfok van kwalitatieve gelten is de basis voor het succes van uw varkenshouderij. Daarom blijven wij werken aan de optimalisatie van onze voeders en voerprogramma's voor gelten. Om extra toegevoegde waarde toe te kunnen voegen aan onze opfokvoeders, wordt onder andere een gedeelte van deze granen extra geschoond bij onze op- en overslaglocatie in Oss. Wij besteden veel tijd en energie aan onderzoek, innovatie, ontwikkeling en implementatie. En dat loont.

Geltenopfok

Onlangs stelde een varkenshouder ons de vraag: “Hoe kan het dat de tomen die mijn zeugen produceren iedere cyclus minder van kwaliteit worden?”. Het antwoord op deze vraag is niet in één zin te vangen. Dit is van vele factoren afhankelijk. Maar de basis ligt bij de geltenopfok! 

Als je op een zeugenbedrijf kijkt naar de nabije toekomst, vormt de geltenopfokfase de belangrijkste fase. Al vanaf de zomer van 2018 zijn we als onderdeel van ons 'Vito zeugenprogramma' op meerdere bedrijven metingen aan het verrichten (gewicht, spier- en spekdikte van gelten) en kijken we naar de relatie daarvan met productieresultaten van de vervolgcycli. Een goede start in cyclus 1 is direct te linken aan een zeug die in de volgende cycli op hoger niveau weet te produceren. Met andere woorden; hoe de gelt “aan de start komt”, is een belangrijke indicator voor de verdere levensproductie.

Conditiescan

Met de data uit onze onderzoeken hebben we goed in beeld gebracht wat de ideale conditie is van de opfokgelt als ze voor de eerste keer in de dekstal komt. Dit gekoppeld aan het juiste geltenopfokvoer-programma en voermanagement garandeert een mooie vooruitblik naar de toekomst. Hoe is de conditie van uw opfokgelten? En hoe houdt u de conditie en duurzaamheid van uw zeugen op peil? 

Door de geltenconditiescan van Fransen Gerrits draait mijn geltenopfok nu veel beter

Middels de geltenconditiescan maken wij de conditie van uw gelten inzichtelijk. Wij berekenen vervolgens wat we moeten doen om uw gelten in de juiste conditie te brengen voor het voortbrengen van gezonde tomen, zonder afbreuk te doen aan de eigen conditie. Hierdoor gaat de zeug langer mee en dat levert extra rendement op. Samen werken we graag toe naar de ideale conditie van de opfokgelt:

  • Sterk beenwerk
  • Goed ontwikkelde geslachtsorganen
  • Juiste spier/spekverhouding

Meer weten over geltenopfok?

Bekijk de webinar: Van gelt naar geld >
Jan van Haperen (Hoofd Nutritie bij Fransen Gerrits) en Kaat Goris (Technical Application Specialist bij Provimi) delen in het webinar "Van gelt naar geld" alle ins en outs over geltenopfok.

Meer lezen over geltenopfok?

Vraag de geltenconditiescan aan!

Uw gelten ook in topconditie? Vraag nu onze geltenconditiescan aan! Na aanmelding nemen wij contact met u op voor het maken van een afspraak.

*
*
*