Twitter Facebook Linkedin
23 maart 2018  -  Nieuws

Winnaar prijsvraag geschoonde granen

Bezoekers van de LIV Venray konden begin maart deelnemen aan de prijsvraag van Fransen Gerrits. Er werd gevraagd hoeveel vrachtwagens geschoond product er over blijven na het schonen van een volle boot gerst. De antwoorden variëren tussen de 2 en 2750 vrachtwagens, maar de meeste antwoorden zitten kort bij de 100 vrachtwagens. Wie heeft het bij het rechte eind?

Met het schonen van granen gaan we van goede- naar nog betere kwaliteit. Het schonen gebeurt in 3 stappen; namelijk zuiver blazen, grof zeven en fijn zeven. Per partij wordt er kaf/vliesjes, onkruidzaden, stro en zand/stof afgezeefd om op deze manier de kwaliteit van het graan nóg verder te optimaliseren. Dit zorgt voor minder belasting en daarmee een makkelijkere vertering bij met name hoogproductieve en jonge dieren. Maar hoeveel procent wordt er nou daadwerkelijk afgezeefd?

Voor diegene die op internet op zoek zijn gegaan, was het geven van het juiste antwoord na wat rekenwerk niet al te moeilijk. In de blog ‘weet wat je voert’, op de website van Fransen Gerrits, wordt namelijk aangegeven dat er per partij circa 1-3% wordt afgezeefd. Gemiddeld 2% dus. Dit betekent dat er bij een boot van 3000 ton gerst 98% geschoond product (2940 ton) overblijft. Dit zijn exact 98 vrachtwagens van 30 ton.

Prijswinnaar

Het juiste antwoord, 98 vrachtwagens, is 16 keer gegeven. De winnaar is daarom vandaag via een loting bekend geworden. De winnaar van het kleurrijke varkensschilderij van Artdeals.nl is:

"Loes Wilmsen uit Ysselsteyn"

Van harte gefeliciteerd met deze mooie prijs!

De winnaar is inmiddels op de hoogte gebracht van het goede nieuws en neemt binnenkort de gewonnen prijs in ontvangst.