Twitter Facebook Linkedin

Laboratorium

– door Patrick v.d. Aker, Hoofd Laboratorium

Sinds 1991 beschikt Fransen Gerrits over een eigen laboratorium, gevestigd op het Hoogven in Erp. Een modern uitgerust laboratorium met alle benodigde apparatuur voor een feilloze kwaliteitsborging.

Wat wij doen?

Vanuit het laboratorium verlenen we extra service aan onze varkens-, rundvee- en konijnenklanten door het controleren en analyseren van onder andere bijproducten, brij- en ruwvoeders en losse grondstoffen en het monitoren van de coccidiose status op konijnenbedrijven. We bepalen onder andere het droge stof percentage en het gehalte aan eiwit, vet, celstof en as.

Kwaliteitscontrole. Daar draait het om.

Daarnaast zijn we bezig met de kwaliteitscontrole van de binnenkomende grondstoffen bij onze fabrieken, monsters uit de boten die in Oss en Veghel gelost worden en met het controleren van onze eigen voeders zoals die weer uit de fabrieken weggaan. Ook controleren we minimaal 2 keer per jaar de hygiënestatus van onze fabrieken, inclusief de op- en overslaglocatie in Oss.

De grondstoffen en eindproducten worden tegenwoordig voornamelijk gecontroleerd met de NIR (Nabij Infra Rood Spectrometrie). Met de NIR wordt de voederwaarde in grondstoffen en eindproducten vastgesteld. Dit apparaat meet snel en nauwkeurig de gehaltes van het eiwit, vet, celstof, vocht, as en zetmeel. Daarnaast controleren we de monsters steekproefsgewijs nat-chemisch. Deze methode is nauwkeuriger maar vereist meer tijd, kennis en kunde. Door de NIR kunnen we veel snellere metingen doen, waardoor we meer data kunnen verzamelen. En daarmee krijgen we dan een betere kwaliteitsborging.

Analyses

Het laboratorium verricht zowel chemische (o.a. Ruw Eiwit, Ruw Vet, Ruw Celstof, Vocht, Don en Zea screening ect.) alsmede microbiologische analyses (salmonella, gisten, schimmels, melkzuurbacteriën, entero’s en kiemgetal). Ook het analyseren van mineralen (calcium, fosfor), ph metingen, maalfijnheid, gewichtsbepaling etc. behoren tot onze werkzaamheden. Specifieke analyses die we zelf niet in huis hebben worden uitbesteed. Het laboratorium heeft een eigen GMP certificering (GMP+B10: Laboratoriumonderzoek).

In het laboratorium worden dagelijks veel monsters onderzocht. Dit doen wij met een deskundig team medewerkers. Daarnaast hebben wij gedurende het schooljaar 2 stageplaatsen beschikbaar voor een stagiair(e).