Twitter Facebook Linkedin
1 juli 2019  -  Media

Voerstrategie kraamzeugen verbetert resultaat

De voerstrategie van de kraamzeugen aanpassen is een van de maatregelen die Michel en Fons van Aert nemen om goede resultaten te behalen op hun gesloten varkensbedrijf. De zeugen krijgen vanaf inzet in het kraamhok tot 5 dagen na werpen een prelactovoer en vanaf dag 5 na werpen een hoog geconcentreerd lactovoer. Samen met de extra aandacht na werpen zorgt dat voor betere prestaties in het kraamhok die doorwerken bij de gespeende biggen en vleesvarkens.

Het prelactovoer is qua samenstelling – EW-waarde, eiwit- en vezelgehalte – specifiek gericht op de behoefte van de zeug rondom werpen. Een van de belangrijke voordelen hiervan is dat verstopping van het maagdarmkanaal wordt voorkomen. De zeugen werpen daardoor vlotter af en dat komt de vitaliteit van de biggen ten goede. Daarnaast zit er in het prelactovoer een speciale toevoeging die zorgt voor een betere doorbloeding van baarmoeder en uier. Door de betere doorbloeding krijgen de biggen de laatste week voor werpen meer voedingsstoffen aangeboden. Dat zorgt ervoor dat ze vitaler zijn en sneller naar de uier gaan om de eerste biest te drinken.

Naast de aangepaste voerstrategie is er op het bedrijf veel aandacht voor de biggen direct na de geboorte. De biggen hebben een warm en goed ingestrooid biggennest, zodat ze snel opdrogen. Bij grote tomen wordt split-suckling toegepast. De oudste biggen met een volle buik komen 1,5 uur apart om te zorgen dat de andere biggen genoeg biest kunnen drinken. Bron: Varkens.nl, Foto: Van Assendelft fotografie

Lees verder>

Bekijk ook de fotoreportage en het bijbehorende artikel 'Goed begin essentieel'.


Lees ook: