Twitter Facebook Linkedin
21 december 2022  -  Vacature

Stageopdracht: Speendip verkleinen

Ben jij enthousiast, nauwkeurig en zelfstandig en vind jij het een uitdaging om ons hierin te adviseren en ondersteunen? Dan zijn wij op zoek naar jou! 

Wij bieden jou een uitdagende onderzoeksstage: 

De speendip verkleinen door dataverzameling en -analyse

Doel

Praktijkonderzoek naar het verhogen van de voeropname voor en na spenen door middel van innovatieve voersystemen en technieken.

Jouw opdracht

Het leven van een big verandert abrupt op het moment dat het gespeend wordt. Het komt in een andere omgeving, zonder zeug, en schakelt over van melk naar voer. Een goede voorbereiding op- en de juiste hulp na het speenmoment is van belang om de speendip van biggen te verkleinen. Er zijn verschillende innovatieve technieken om de voeropname voor het spenen, en daarmee een extra darmtraining, te bevorderen en om biggen na het spenen te activeren om te eten. Gedurende de opdracht verzamel je op praktijkbedrijven data over het effect van deze verschillende technieken op de voeropname (zowel voor als na het spenen) en het speengewicht. Daarnaast bekijk je wat het effect hiervan is op de opstart na spenen.

Wat verwachten we?

  • Je verzamelt gegevens over de voeropname van biggen voor en na spenen, en gegevens die daarbij van belang zijn o.a. speenleeftijd, -gewicht, groei en mestconsistentie.
  • Daarbij ga je verschillende innovatieve tools testen die van invloed zijn op voeropname voor spenen en na spenen.
  • Je ontwikkelt (in Excel) een dataset met daarin alle data die verzameld is op hokniveau en analyseert deze.
  • Je maakt een rapport waarin je het resultaat uiteenzet en aanbevelingen doet voor een vervolg.
  • Je bent in het bezit van een B-rijbewijs en zorgt zelf voor vervoer.

Wat bieden we?

  • Een uitdagende opdracht op HBO/WO-niveau, waarbij je veel praktijkervaring opdoet.
  • Een prettige werkomgeving met ondersteuning op de fronten die je nodig hebt.
  • Een nette stagevergoeding en daarnaast een onkostenvergoeding voor de gereden kilometers.

Het wordt jouw taak om uit te zoeken welke facetten van invloed zijn op de klassieke speendip bij biggen. Daarom zijn wij op zoek naar een enthousiaste, nauwkeurige en zelfstandige stagiair(e) die ons hierin kan adviseren en ondersteunen.

Wij zijn op zoek naar jong talent!

Ben jij ervan overtuigd dat je helemaal bij ons past en dat wij je capaciteiten goed kunnen benutten? Stuur jouw motivatie dan naar Sanne Hermans: s.hermans@fransengerrits.nl. Heb je nog vragen over deze opdracht, dan kun je Sanne bereiken op telefoonnummer 06 30 79 45 01.