Twitter Facebook Linkedin
22 juli 2022  -  NIEUWS

Campagne ‘Geef boeren toekomst’ binnenkort van start

Samen met ZLTO, Voergroep Zuid en Vitelia start Fransen Gerrits binnenkort de landelijke publiekscampagne ‘Geef boeren toekomst’.

Daarin vragen de partijen aandacht voor het bedreigde bestaansrecht van Nederlandse boeren en tuinders. Want willen burgers nog van eerlijk Nederlands eten genieten in 2030, dan moeten we er samen voor zorgen dat boeren blijven.

Radiocommercials, een online advertentiecampagne, een website en promotiemateriaal. Een heuse campagne wordt opgetuigd om de weinig rooskleurige boodschap te verkondigen. Aan de burger wel te verstaan. Want de toekomst van de Nederlandse land- en tuinbouw staat op het spel, stelt Huub Fransen, mede-eigenaar en algemeen directeur van mengvoerbedrijf Fransen Gerrits. Het nieuwe GLB en de torenhoge prijzen vanwege de oorlog in Oekraïne zijn factoren die de onzekerheid voeden. En in Brabant hangt de deadline van 1 januari 2024 boven de hoofden van de veehouders. Het boeren wordt eigenlijk onmogelijk gemaakt.

Bedreigd!

Wie de website van ‘Geef boeren toekomst’ opent, krijgt meteen in grote letters de term ‘Bedreigd’ voor zijn kiezen. Fransen: ‘Wij wonen en leven hier in de vruchtbare Nederlandse delta met vers voedsel en groen van dichtbij. Met agrarische ondernemers die tot de top van de wereld behoren op duurzaamheidsvlak. Dat is allemaal supermooi. En dan gaan we hier zulke onrealistische richtlijnen verzinnen en stapelen vanachter een bureau. Daardoor voelen veel ondernemers zich bedreigd in hun ondernemerschap. Terwijl vrijheid van ondernemerschap nou juist zo essentieel is.’

Gezonde bedrijven met een opvolger hebben de grootste moeite om een financiering bij de bank te krijgen. ‘Dat levert heel veel onzekerheid op en dat heeft zijn weerslag op het mentale aspect van ondernemers. Terwijl het helemaal niet nodig is. Wij kunnen hier in Nederland emissies terugdringen op een realistische manier, daar hebben we ook plannen voor ingediend. Onze innovatiekracht is enorm. Ga dan ook met ons in overleg en gun ons tijd om samen de vermindering van stikstof aan te pakken. Dan behouden we Nederlandse ondernemers en hoeft het Nederlandse ei, biefstuk, aardappel of glas melk niet met uitsterven bedreigd te worden. Anders krijg je straks een ei afkomstig uit een ver land dat veel minder duurzaam is en van een niet te vergelijken kwaliteit.’

Stemgedrag

De campagne is specifiek gericht op burgers. Een bewuste keuze volgens Huub Fransen. ‘We hopen dat deze boodschap invloed heeft op het stemgedrag, ten eerste bij de Provinciale Statenverkiezingen in maart 2023 en de waterschapsverkiezingen. En dat de maatschappij gaat inzien wat het resultaat is van al die richtlijnen waar de agrarische sector mee moet dealen. Dat ze dat zelf ook niet willen en dat ze dat vervolgens eensgezind ook weer uitdragen.’

Deze campagne is weliswaar geïnitieerd vanuit 4 Zuid-Nederlandse organisaties, maar feitelijk voeren we een landelijke campagne. ‘We nodigen dan ook iedereen uit om zich aan te sluiten bij onze campagne. Iedereen is welkom, het gaat tenslotte over de toekomst van Nederland en de voedselzekerheid van alle Nederlanders.’

Sluit je aan

In het kader van deze campagne is samen met Dokkumer Vlaggencentrale een vlag ontwikkeld die naadloos aansluit bij de campagne. De vlag is online te bestellen via deze link.

Op de website www.geefboerentoekomst.nl kan iedereen digitaal een steunbetuiging ondertekenen en ook een gratis ‘Bedreigd’ campagne sticker bestellen. Deze wordt kosteloos thuisbezorgd.

Bestel de vlag en/of sticker en draag samen met ons de boodschap uit: 'Geef boeren toekomst!'

Maak het helemaal zichtbaar door een foto van jouw vlag en/of sticker te maken en deze te delen op je eigen social media kanaal met de campagne hashtag: #laatdeboernietstikken.